BLOG ÉS HÍREK

Közös hajóban az áramlás hullámain

Győr örökmozgó, dinamikus város, amely mindig útközben van. Új szellemi, történelmi kalandokat keres, befogadja és befogja vitorlájába a friss szeleket, nyitott az új, eredeti gondolatokra. Önfeladás nélkül megteheti, ugyanis masszív lábon áll, hagyományai, történelme kimunkált, megélt, elfogadott értékrendje, hitvilága a kalandozás közben is elszakíthatatlanul vele van. Győr nem körbezárt tavakat és szigeteket épít, hanem folyók éltetik.

aramlas

Nincsenek véletlenek – így készült a kishajós borító

Imádjunk az áramlást, és azt, hogy ha ebbe sokan bekapcsolódnak. Szeretnénk, ha egyre többen tudnának arról, hogy Győr pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, és ezért igyekszünk minden követ/vízcseppet megmozgatni. Megesik, hogy a legváratlanabb módon jut el hozzánk valaki, vagy éppen mi kopogtatunk be egy különleges ajtón.

múzeumok éjszakája szombat mg-82

Áramlás a Múzeumok éjszakáján is

Egész hétvégén színes és változatos koncertek, kiállítások és bemutatók színesítik az esti és éjszakai órákban a kultúrára éhes győrieket és az ide látogatókat. Pénteken már több ezren voltak kíváncsiak a művészeti és kulturális fesztiválra, ami idén 11 helyszínen tartogat programokat mindenkinek. Kiemelt program volt, hogy Áramlás címmel tartottak Európai Gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztivál szombati estjén. Ez az esemény az 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázathoz is kapcsolódik.

Galéria

Hamarosan kezdődik a Győrkőcfesztivál!

Az Áramlás az idei fesztivál szlogenje, hiszen Győr Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre is ennek jegyében pályázott. A programok és a dekorációk is erre épülnek, amiből ízelítőt is adott a Vaskakas Bábszínház társulata a keddi sajtótájékoztatón: felöltötték a matrózruhát, amit a fesztiválon is viselni fognak, s bemutatót is tartottak a koncertből, amelyet a megnyitón láthatunk. Lackfi János költő verseit zenésítette meg a Vaskakas, ezt hallhatja a közönség Paradicsomleves betűtésztával címmel.

A megnyitó pénteken 18 órakor kezdődik a Dunakapu téren, ahol Szalóki Ági ad koncertet. Fellép még egy perui táncos, Juan Carlos Solier, a Makám és a Csurgó zenekar is. Természetesen a kulcsátadó ceremónia sem maradhat el, Borkai Zsolt polgármester 22 órakor átadja a város kulcsát a gyerekeknek – tudtuk meg Kocsis Rozitól, a Vaskakas Bábszínház igazgatójától.

Az előző évekhez hasonlóan helyszínenként más-más tematika fogadja a kicsiket és nagyokat. Például a Széchenyi tér hullámzó Győrkőctérré változik, a várágyúknál Vers-játszó-tér lesz, ahol a hazai gyermekirodalom színe-virágával találkozhatnak az érdeklődők: Boldizsár Ildikó, Finy Petra, Lipták Ildikó, Nyulász Péter és Varró Dániel, valamint Rofusz Kinga és Szalma Edit illusztrátorok is Győrbe érkeznek, hogy aztán a kicsik saját, dedikált verseskötetet vihessenek haza. A vársétányon pedig folyóparty lesz. A Radó-sziget Zenepavilon felőli oldalán meseváros, a Vénusz-szobor felőli oldalon pedig Győrkőcfalu várja a gyerekeket. Itt találkozhatnak Kuka Bercivel, az erdei manóval is, aki környezettudatos játékokat és szuper ajándékokat, valamint Kukba Bercis pólókat hoz magával. A Radó-szigeten ad koncertet szombaton a MintaPinty Zenekar, vasárnap pedig Palya Bea.

A Kazinczy utcában a Face Team akrobatikus kosárlabda-csapat tart bemutatót a hétvégén, emellett kézművesek, mézpörgetők, foltvarrók, szövők és fonók árulják portékáikat. A Bécsikapu téren a hangszerekkel, a Városszeretők Győr nevű társasjáték segítségével pedig a város történelmével és nevezetességeivel ismerkedhetnek meg a legkisebbek. A Zechmeister utcában kipróbálhatják a gyermekek, hogy milyen helikopteren repülni, vagy tűzoltónak lenni. Utóbbi esetben egy tűzoltóautót és annak felszerelését ismerhetik meg, úgy, hogy közben játékos feladatokon keresztül tűzvédelmi ismereteket is kapnak.

A Kiváló Művészeti Fesztivál címet háromszor is elnyerő rendezvényről dr. Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, több mint tíz évvel ezelőtt az önkormányzatnak rögtön megtetszett Kocsis Roziék ötlete, ám nem gondolták volna, hogy ilyen, már az ország határain is átnyúló sikere lesz az eseménynek. „Jó élni egy olyan városban, ahol a gyerekek jól érzik magukat. Bízom benne, hogy ez a fesztivál is hozzájárul ahhoz, hogy Győr elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra” – hangsúlyozta az alpolgármester.

A Győrkőcfesztivál ahhoz is hozzájárul, hogy elkészüljön a világ legnagyobb mosolyfala, hiszen a belépő idén is egy mosolygós fotó.

Tehát nem kell már sokat aludni, másfél hét van hátra a 11. Győrkőcfesztiválig, addig is a Belvárosba szerdán hatvan darab vízesést illusztráló dekorációt tesz ki a társulat, hogy fokozza a várakozást.

Kép

Tapasztalatszerző tanulmányút Európa idei egyik kulturális fővárosában

Máltán ismerkedtek a győriek a programokkal
Európa idei egyik kulturális fővárosában, a máltai Vallettában gyűjtöttek helyszíni tapasztalatokat a győri pályázat készítői, közreműködői. A delegáció a helyi szervezőbizottság mellett Málta fővárosának polgármesterével is tárgyalt.
A győri küldöttség tagja volt Dr. Fekete Dávid alpolgármester, Radnóti Ákos alpolgármester, Borsa Kata és Pál Kálmán, a pályázati anyag művészeti koncepciójának írói, Rácz Annamária, Győr 2023 koordinátor és Vazsinka Bettina, idegenforgalmi referens.

A delegáció bejárta Valletta városát, s az Európa kulturális Fővárosa (EKF) cím programjait, lenyomatait, a város mindennapi életére gyakorolt hatását kutatták. Felmérték az infrastrukturális beruházások állapotát is. A küldöttség Gozo szigetére is ellátogatott, hiszen Málta pályázati anyaga Vallettát és Gozo szigetét együtt emeli be az EKF-projektbe.
A győriek megbeszélést folytattak a helyi szervezőbizottsággal, a Valletta 2018 Alapítvány kutatási koordinátorával, Graziella Vella-val. Szó esett a szervezőbizottságot érintő kérdésekről. A szervezőbizottság összetételét, létszámát is bemutatta az alapítvány koordinátora, aki a négy nagy EKF infrastrukturális projekt jelentőségét emelte ki.
Valletta polgármesterével is találkozott a győri delegáció, így egy másik nézőpontból is képet kaphattak a nagyszabású rendezvény előkészületeiről, programjairól, várt hatásairól, nehézségeiről. A polgármester őszinte válaszokat adott a magyar küldöttség kérdéseire, az EKF kihívásairól beszélt és arról, hogy milyen negatív hatásai is lehetnek a cím elnyerésének, ugyanakkor kiemelte a program kapcsán várható pozitívumokat is. Javasolta: a második pályázati anyag írásakor arra koncentráljon Győr, hogy 2023-ban, az EKF évében mik lehetnek az aktualitások, és olyan programokat vegyen bele a pályázati anyagba, amelyek nem csak az EKF évében állják majd meg a helyüket, hanem azt követően is folytatódhatnak majd.
A győriek együttműködése a máltai szervezőbizottsággal a jövőben is folytatódik. Számos hasznos információval szolgáltak már az előkészítési folyamatokra vonatkozóan is, de ígéretet tettek arra, hogy projektek kapcsán is megtalálják a győri szervezők számára a vallettai szervezőbizottságon belül azt a felelőst, aki segíteni tud az adott kérdések megválaszolásában.

Kép

Milyen lesz a győri színház?

Az emblematikus forma marad, de tetőtől talpig megújul a Győri Nemzeti Színház. A tervpályázat győztese a kamaraszínházat az épület mellé helyezte, miközben a jelenlegi épület hiányosságait számolja fel, s színésznek, nézőnek egyaránt vonzó színházat kínál. A Győri Nemzeti Színház a Modern Városok Program keretében újul meg. A tervek szerint 2021. őszére készül el a beruházás, ekkor vehetik majd újra birtokba a létesítményt a színészek és a balettművészek is. Előtte két évadra, vagyis 2019 őszétől az Olimpiai Sportparkba költöznek a társulatok, így az EYOF-ra elkészült centrum nem csak a sport, de a kultúra háza is lesz a fejlesztés elkészültéig.

A tervpályázat eredményhirdetését nagy várakozás előzte meg. A színház csillárszintjén állították ki a pályaműveket, ahol Páternoszter Piroska polgármesteri biztostól, a bíráló bizottság társelnökétől megtudtuk, óriási volt az érdeklődés az építészek részéről, hiszen 16-an regisztrálták magukat, végül hat pályázat érkezett, amelyből négyet ítélt díjazásra érdemesnek a szakemberekből álló zsűri. „Március 27. a színházi világnap, nem véletlen, hogy épp ezen a napon hirdetünk eredményt, hiszen a város kulturális életének egyik legkiemelkedőbb épületéről van szó, amely most teljesen megújulhat. Ennek első, de fontos lépése volt ez a pályázat.”„A pályaműveket sorszámokkal láttuk el, és így anonim módon értékeltük azokat.” – ismertette a zsűri munkáját Révi Zsolt, városi főépítész, a bizottság elnöke. Mint mondta, komoly szakmai kihívás elé állította a tervezőket a város egyik ikonikus épületének újraálmodása, de sikeres volt a pályázat, hiszen számos előremutató ötlet érkezett. A győztes munkáról egyhangú döntés született, mert ez a pályamű kezelte a legjobban a három legfontosabb kérdést, vagyis a színháztechnika megújítását, a kamaraterem jobb elhelyezését, valamint az ikonikus formák megőrzését, vagy újragondolását.„Boldog vagyok, hogy részt vehettem a bírálati munkában, mert egyrészt nagyon sokat tanultam, másrészt el tudtam mondani, hogy nem építészeti, hanem színházi szemmel mik a fontos paraméterek a számunkra.” – osztotta meg gondolatait Forgács Péter színházigazgató. Kiemelte, egy színház akkor lehet igazán jó, ha nem csak a szakmai munka, de a technikai háttér, például az akusztika is olyan, ami a nézőknek is maximális élményt nyújt. Markó Angéla ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, a győztes pályázó közelítette meg a kérdést a leginkább színházbarát módon. Nagyon örülünk, hogy olyan ötletekkel találkoztunk, amelyek valóban a színház érdekeit, a még színvonalasabb előadások létrehozását szolgálják. Forgács Péterrel együtt úgy gondoljuk, fontos a külcsín, de még fontosabb a belbecs, ahhoz, hogy egy időt állóan nívós, minden igényt kielégítő színházunk legyen. A tervpályázat nyertese a TEATRO Építész Műterem Kft. (vezető tervező: Sándor János) lett, de kiemelt megvételre javasolták az Építészkohó Kft. (Tarnóczky Tamás Attila) valamint a Formi Concept Kft. (Halmai Dénes – DB Arch Bt. Bach Péter) munkáját, s ugyancsak megvételre javasolták a Dimenzió Tervező Kft. (Bodrossy Attila) terveit.„Olyan színházat igyekeztünk tervezni, amely maximálisan kiszolgálja a színészek, illetve a színházszakma igényeit, és mágnesként vonzza a kultúraszerető közönséget. Olyan épületet képzeltünk el, amely a belváros büszkesége lehet, funkcionálisan pedig minden sarka a kultúrát szolgálja” – kezdte értékelését kérésünkre Sándor János a győztes pályamunka vezető tervezője. Mint mondta, óriási kihívás volt a tervezés, hiszen 15 ezer olyan négyzetméterről beszélünk, amelynek minden helyisége, minden funkciója ugyanolyan fontos. „Először azt vizsgáltuk meg, hogy mik azok az elemek, amelyek már elavultak, amiken változtatni kell. Ezeket lecsupaszítottuk, és az így maradt szerkezetre lényegében egy új színházat terveztünk, ami viszont formavilágában megőrzi a jelenlegi színház jellegét. Például, bár – a köznyelvben sísáncként emlegetett – forma megmarad, magát a szerkezetet elbontanánk, és helyére egy korszerű zsinórpadlás kerül.” Azt a zsűri elnöke is kiemelte lapunknak, hogy a TEATRO csapata gondolkodott a leginnovatívabban a jelenleg kompromisszumokkal terhelt kamaraterem áthelyezéséről. A Kisfaludy-termet ugyanis ők az épület mellé helyezték, így nem keverednek a színészek és a nézők közlekedési útvonalai, lényegesen többen tudnák megtekinteni az itt futó darabokat, mint a jelenlegi helyén, és a nagyszínpadi előadások próbáihoz is jelentős segítséget tud nyújtani. Az építészeti forma, a kamaraterem elhelyezése mellett pedig a színháztechnika megújítása is kiemelt szerepet kapott, például a már említett akusztikai problémák kiküszöbölése. „Életem során számos színházban, számos státuszban dolgoztam, köztük a Győri Nemzeti Színházban is, így volt alkalmam megtapasztalni, hogy mely hiányosságokat miképpen lehet kiküszöbölni, mik azok a kardinális kérdések, amelyekre mindenképp gondot kell fordítanunk.” – zárta a tervező
A nyertes pályázót a zsűri javasolja felkérni a továbbtervezésre, figyelembe véve azokat a javaslatokat, és ajánlásokat, amiket a bíráló bizottság az értékelésében megfogalmazott. Az első díjat nyert pályaművet Sándor János, Fodor Balázs, Sallai Krisztián, Ruppert András, Pánovics Norbert, Péter Zsuzsanna, Szigeti Zsófia, Ring Miklós, Zelei Péter és Németh Balázs készítette.

Galéria

Győr is továbbjutott!

Rendhagyó és sikeres prezentáció után továbbjutott Győr a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott versenyben. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön délben jelentették be: a hét pályázó magyar város közül Győr, Debrecen és Veszprém készülhet a második fordulóra.

A döntést a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Aiva Rozenberga, a Független Szakértői Testület elnöke, Káel Csaba a testület elnök-helyettese és dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért pályázó magyar városok előzetes kiválasztásának eredményeként Győr, Debrecen, Eger, Gödöllő, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém közül végül Győr, Debrecen és Veszprém folytathatja pályázatát.

„Tavaly, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál sikeres megrendezésével bebizonyítottuk, hogy Győr nagyszerű vendéglátója Európának, és képes arra, hogy egy ennyire nagyszabású programot lebonyolítson. Győrben azonban nem csak a sport, hanem a kultúra is otthon van, városunk rengeteg olyan értéket rejt, amely méltó arra, hogy a szélesebb nagyközönség is megismerje. A győri és a magyar kultúra a szívügyünk.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, aki örömét fejezte ki, hogy a zsűri számára sikerült mindezt megfelelően bemutatni, és így a város versenyben maradt az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as címéért. „Ez már most egy óriási siker, hiszen egy nagyon erős mezőnyből tudtunk továbbjutni, Győr már mindenképpen nyertese a pályázatnak! Örömteli az is, hogy az Orbán Viktor Miniszterelnök Úrral aláírt megállapodásunk révén olyan nagyszabású fejlesztések valósulhatnak meg városunkban, amelyek kulturális infrastruktúránk színvonalát tovább emelik, és ezzel a sikeres rendezéshez is hozzájárulhatnak. Nagyon köszönöm minden szakembernek, támogatónak, és minden győrinek a segítséget, amit a pályázat készítéséhez nyújtottak, a munka dandárja most kezdődik, és azon leszünk, hogy a végső döntés is hasonlóan pozitív legyen a városra nézve.” – zárta szavait a polgármester.

A győri pályázatot egyébként szerdán mutatta be a győri delegáció a 12 tagú zsűri előtt. A győriek rendhagyó prezentációval készültek, amelyben megelevenedtek a város nevezetességei, és megelevenedett az áramlás is, amely Győrre sok szempontból is jellemző. Ezt követően kellett válaszolni a zsűri tagjainak részletekbe menő kérdéseire. A győri pályázatot Borkai Zsolt polgármester, dr. Fekete Dávid alpolgármester, dr. Domanyik Eszter a Városmarketing és Programszervezési Főosztály vezetője, Eduarda Amorim, az Audi ETO átlövője, Németh Csaba, a Győri Nemzeti Színház koncertmestere, Dunai Csenge, Győri Nemzeti Színház színésze, Jahoda Maja belsőépítész, Borsa Kata író, dramaturg és Pál Kálmán képzőművész, rendező, valamint Weisz Mátyás hazánk legfiatalabb rádiósa prezentálta.

XV. Médiabál A Duna, ami összeköt: zenében és gasztronómiában – Médiabál tizenötödször

Január 13-án az Egyetemi Csarnokban ismét várja a farsangolni vágyókat a győri Médiabál. „Győr megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, s mi ennek egyik vezérmotívumát, a Duna, ami összeköt gondolatot állítjuk a bál középpontjába” – mondta el Fábián György, az esemény ötletadója, a rendezvény egyik főszervezője. A nagyszabású rendezvényen ezúttal is számos sztár szórakoztatja a […]

Európa Kulturális Fővárosa: A győriek bevonásával készül a város 2023-ra

Győr 2017 után 2023-ban is vendégül látná Európát. Míg az idén a sport, addig 6 év múlva a kultúra lenne a bemutatkozás apropója. Várják a győriek véleményét, akik először kérdőívet tölthetnek ki a témában. „Olyan pályázatot szeretnénk összeállítani, amelynek elemeit abban az esetben is meg tudjuk valósítani, ha 2023-ban mégsem Győrnek hívják Európa Kulturális Fővárosát! […]

gyr_este_01

Történelmi kalandozás Győrben

Megpályáztuk az Európa Kulturális fővárosa címet, fő témánk pedig az áramlás – írtuk korábban a koncepciót ismertető cikkünkben. Most a kulturális és művészeti tartalomra fókuszálunk. A programterv elemeit három csoportba sorolták: az ÚT, a VÁROS, és a PÁRBESZÉD témakörökbe. Első írásunkban az ÚT programcsomagot mutatjuk be, legközelebb a VÁROS, végül a PÁRBESZÉD kerül sorra. Győr […]

sznhz

Végre megújulhat a színház, a szakemberek szerint a legjobb helyen lesz az átmeneti otthon

Két évadra bezárja kapuit a Győri Nemezi Színház, hogy 2021 őszére teljesen megújulva fogadhassa a kultúra szerelmeseit. Azt, hogy két évig hová járhatunk színházba, Borkai Zsolt polgármester személyesen jelentette be az összevont társulati ülésen. Orbán Viktor miniszterelnök Borkai Zsolt győri polgármesterrel közösen még áprilisban jelentette be, hogy a Modern Városok Program részeként, kormányzati támogatással 20 […]

a_skarlt_bet_gyri_balett_mg_028

Európa Kulturális Fővárosa akarunk lenni

Beadtuk a pályázatot, izgalmas a koncepció, holnaptól már nyilvános is lesz a dokumentum. Győr újra összefog. Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat szorosan illeszkedik a város kulturális koncepciójához, s a Modern Városok Programjához is. A város a kezdetektől aktív párbeszédet folytatott a városban élőkkel, a különböző generációkkal, a civil szervezetekkel, szlogen- és arculati pályázatot írt ki, […]

Videó

Kulturális fellegvárak fogtak össze Győr Európa Kulturális Fővárosa címéért

Az egyetem, a kereskedelmi és iparkamara, a Pannonhalmi Főapátság, a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, sőt Sopron városa is Győr mellett az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázatában. Csatlakozásukkal olyan sokszínű lesz Győr pályázata, amely európai szinten is komoly figyelemre lehet méltó – hangzott el azon az ünnepségen, amelyen Borkai Zsolt polgármester […]

ekf2

Hét város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre

Hét város: Győr, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár, Gödöllő, Eger és Debrecen küldte be pályázatát a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, tizenkét tagú nemzetközi testület bírálja el. A jövő év elején előválasztási ülésen nevezik meg azokat a pályázókat, amelyek az év második felében részt vehetnek a […]

arrabona_egtc_egyttmkds_alrsa_dunaszerdahely_mg_009

Két város, határtalan fejlődés

Győr és Dunaszerdahely képviselői határon átnyúló együttműködési megállapodást írtak alá hétfőn délelőtt, amely egyfajta kicsúcsosodása a két település közötti régi, jó kapcsolatnak. Bár Szlovákia és Magyarország is tagja az Európai Uniónak, a határ mégis elválaszt, nem összeköt: gátat szab a térség gazdasági fejlődésének, ami csak együttműködéssel érhető el. A projekt kiemelt célja a határon átnyúló […]

Videó

Győri fesztivál Európa legjobbjai között

A győri Öt Templom Fesztivál előkelő társaságba került, a legjobb 26 fesztivál közé sorolta az európai szövetség. A listára kerülőket 715 európai fesztivál közül válogatták… Az Európai Fesztiválok Szövetsége minősítési eljárására 39 országból érkeztek pályázatok, s az összes beérkezett jelölésből tavasszal 715 európai fesztivál – köztük 30 magyar pályázó – nyerte el az EFFE Minősített […]

gyr_szchenyi_tr_tavasz_felhk_napsts_04_mg

Győr 2023 – nyílt nap a Széchenyi téren

Június 10-én (szombaton) 10-22 óráig Európa Kulturális Fővárosa Győr 2023 címmel nyílt nap lesz Győr belvárosában, a Széchenyi téren. A téren található faházakban és a nagyszínpadon bemutatkoznak a város kulturális intézményei, lesznek koncertek, bábszínházi és színházi előadások, táncbemutatók. A nyílt naphoz kapcsolódóan kinyitják kapuikat a belvárosi kulturális intézmények is, az érdeklődők korongozhatnak a Generációk Házában, […]