Az Európa Kulturális Fővárosa program minden évben egy új lehetőség, hogy a kontinens figyelmétől övezve fókuszáljunk erre a csodálatos, sokszínű, ugyanakkor sérülékeny közös kulturális szövetre, és megismeréséből levonhassuk a megőrzéséhez szükséges következtetéseket.
Európa művészeinek, kulturális szakembereinek mindenkori felelőssége, hogy a világ jobbításának lehetőségébe vetett feltétlen hittel, alkotásaikon és programjaikon keresztül fenntartsák ezt a párbeszédet.

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés

eu_flag

Az EKF-et gyakran tekintik az Európai Unió meghatározó kulturális kezdeményezésének.
Az EKF-kezdeményezés komoly fejlődésen ment keresztül az első évek óta, amikor még inkább egy város művészeti életének megünneplését célozta. Az 1980-as évek óta jelentős előrelépés történt a kultúrának a városok életében betöltött szerepének felismerése terén: a polgárok jólétéhez és a város gazdagodásához való hozzájárulása vonatkozásában. A címet viselő városok közül többről is elmondható, hogy nemcsak sikeres évet ért el, hanem maradandó örökségre is szert tett.
Minden pályázni kívánó vagy pályázatot benyújtó város saját, a körülményeinek és prioritásainak megfelelő helyi célokkal vesz részt a pályázatban. Ez azonban egy európai díj, melynek általános kritériumait és céljait EU-s szinten határozzák meg. A sikeres városok a helyi célokat ezzel az európai (és gyakran nemzetközi) aspektussal kombinálják.
A korábbi EKF-nyertes városok az alábbi örökségről számoltak be:
• Az EKF a város és a város körüli terület ugrásszerű növekedésének katalizátora.
• Mérhető növekedés tapasztalható a polgárok önbecsülésében és a város iránt érzett büszkeségben.
• A város kulturális kínálatának megnövekedett igénybe vétele, különösen a részvételre kevésbé hajlamos hallgatóság körében.
• Új kulturális kínálat, új képességek és új lehetőségek a művészek és kulturális szervezetek számára.
• Nagyobb nemzetközi ismertség és lefedettség, mely gyakran fokozott turizmust és jobb megítélést eredményez.

Az EKF-kezdeményezés céljait a határozat tartalmazza.
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en

További információ az EKF programról: Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján, http://kulturalisfovaros.kormany.hu/